Sílécek kiválasztása

2006. 10. 10, Kedd
Hogyan vásároljunk és válasszunk sílécet?

A mai lécek fő jellemzője a ''babapiskóta'' forma. A lécek eleje és vége jelentősen kiszélesedett, ennek következtében egy ív keletkezett a léc csőre és vége között.
A "carving" szó, karcolást jelent, ami onnan ered, hogy ezek a sík piskóta formájukból adódóan élről élre való átdöntésükből kifolyólag meghúzzák a kanyart. Így elmarad a térdet megterhelő forgatás és a mozgás is leegyszerűsödik.

Mit is jelent ez?

1. Helyezzük a sílécet sima talajra.
2. Döntsük a lécet az egyik élére (ezek után – a léc piskóta formája miatt – a léc középső része a talajtól elemelkedik, mivel a léc a csőrén, illetve a végén támaszkodik).
3. „Terheljük meg a lécet”: egyik kezünkkel jó erősen nyomjuk a talajhoz a léc közepét.
4. Ha a másik kezünkkel végighúznánk egy ceruzát az él mellett, akkor egy ívet kapnánk. Ez az ív a sí rádiusza. A síket meghatározó adat a rádiusz. Ez azt jelenti, hogy az adott sí hány méteres sugarú köríven húzna meg egy 360 fokos kanyart. Ez az adat a síken méterben van feltüntetve.

A síket ma öt nagy csoportra szokták osztani:

Easy-carving: Könnyen kezelhető, puhább, rövidebb sík elsősorban kezdőknek, hölgyeknek. Ezeknek a léceknek a menet-stabilitása viszonylag alacsony. Rádiusz: 14-18 m.

Allround-carving: Haladó vagy sportosan sízőknek. Ez a legtöbb sít felölelő kategória. A lécek között található puhább és keményebb is. Ezek a sík általában mindenféle körülmények között jól használhatók. A sík rádiusza: 12-18 m.

Race-carving: Kemény sportos vagy verseny sík. A sí megfelelő terhelése, vezetése már egy komolyabb sítudást igényel. Rádiusz: 10-22 m.

Extrém kategóriák: Fun-carving és freeride sík.

A fun carving sík rövidek, rádiuszuk 7-13 m között van. Gyors tempót, pontos élvezetést kívánnak, de nagyon nagy élményt adnak egy-egy "hókontakt" fordulónál.

A freeride sík pályán kívüli sízésre alkalmasak. Viszonylag széles felépítésük miatt könnyen a mély hó tetején tarthatók, és így egyszerűbb velük a mozgás. Rádiusz: 15-50 m.
Ha ezeket a kategóriákat halmazoknak tekintjük, egy kicsit mindegyik átfedi a másikat. A sík sokfélesége miatt mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy kérje ki szakember véleményét, hogy a legmegfelelőbb sí kerüljön kiválasztásra.

A kiválasztásnál az alábbi szempontokat kell átgondolni:

1. Sítudás (kezdő, haladó, profi)
A sítudás mérlegelése általában magától értetődik, mindenki tudja, mire képes. Egy kezdő fiatalnak rövidebb, lágyabb lécre van szüksége, míg egy ''profi''-nak hosszabb, keményebb síre. A sítudás mellett manapság - egy bizonyos tudásszint után - mérlegelnünk kell azt is, hogy nagyjából melyik sítechniká(ka)t favorizáljuk, mivel a gyárak stílus-specifikus modellkínálatot bocsátanak a kereskedelembe.

2. Testmagasság, testsúly

Átlagos testsúly
- Kezdő: testmagasságnál kb. 20-25 cm-rel kisebb sí, közepes rádiusszal, puhább könnyen kezelhető sí.
- Középhaladó: testmagasságnál kb. 15 cm-rel kisebb sí, közepes rádiusszal, a sí ne legyen nagyon puha, mert itt a tempó már ez kicsit gyorsabb és ez által fontos a sí merevsége.
- Haladó: testmagasságnál kb. 15 cm-rel kisebb sí, a rádiusznál vegyük figyelembe, hogy milyen a stílusunk (sok kis kanyarral sízünk, vagy inkább a tempót szeretjük és kevesebbet kanyarodni) és ennek megfelelően válasszunk lécet. A lécek már keményebbek, stabilak nagy sebességnél is.

Nagyobb testsúly
- Kezdő: az előző szempontokat vegyük figyelembe, azzal a különbséggel, hogy a léc keménysége a testsúly növekedésével arányosan nőhet. Ha nagyobb testsúllyal terhelünk egy nagyon puha sít, akkor, az nagyon gyorsan kipuhul, vagy egyszerűen a síző „kitapossa” a sít, és így nem jönnek ki a lécnek a megfelelő tulajdonságai.
- Középhaladó: szintén az előző szempontok, de a léc keménysége nőhet.
- Haladó: mivel itt a lécek keménységével már nem biztos, hogy lehet játszani, itt egy nagyobb testsúlyú embernek lehet egy 5 cm-rel magasabb sít vásárolni.

Hölgyeknek ajánlott sík

Az összes sít nyugodt szívvel ajánlhatjuk hölgyek részére a sítudásuk alapján. Ennek ellenére a gyártók kidolgoztak egy olyan szériát, ahol a sík úgymond ki vannak „könnyítve”, illetve a lécek designe-a a hölgyeknek szól.
A top kategóriákig (race carving) itt is találhatunk kezdő, középhaladó és haladó sít. A „kikönnyítés” azt jelenti, hogy a lécek súlya könnyebb, de a merevségük (ami a kategóriák fő jellemzője) megmarad.