A d3o technológiáról...

...forradalmian új technológia a védőfelszerésekben
2008. 10. 18, Szombat

Különleges védőanyagot fejlesztett ki a Colorado állambeli d3o Labs nevű cég. Richard Palmer e cég ügyvezetője Chicagoban mutatta be ezt az anyagot.

d3o technology

Demonstrációja során egy ásóval ütögette az anyaggal beborított térdkalácsát. A zselatinos folyadék az ütés hatására egy pillanat alatt szilárd, rezgésnyelő, tompító pajzsot alkotott a sérülékeny testrész körül.

d3o technology

2006-ban a torinói téli olimpián az Egyesült Államok és Kanada műlesiklóinak versenyruhái már ezzel a védelemmel voltak ellátva. A szlalompályák kapuinak ütéseit eddig vaskos kar- és lábvédők tompították, ezeket váltották ki egy d3o elnevezésű anyaggal, ami alapból könnyű és hajlékony, ütés hatására azonban páncéllá keményedik.

d3o technology 

Ezen a versenysorozaton Ted Ligety révén amerikai aranyérem született, ami talán egy kicsit a felszerelést is dicséri.

Ted Ligety

Bár a d3o pontos vegyi összetétele üzleti titok, annyit elárultak, hogy viszkóz folyadék és egy polimer keverésével állítják elő. A szintézist követően a folyékony d3o-t a védeni kívánt testrész alakjával megegyező formába öntik. A végeredményként kapott anyag egy "terhelés arányú érzékenység" elnevezésű anyagtulajdonságot tanúsít.

d3o technology 

Normál körülmények között az anyag molekulái laza kötésben vannak egymással, és könnyedén el tudnak egymás mellett haladni, azaz az anyag rugalmas marad. Azonban egy hirtelen elváltozásból eredő lökés megerősíti a kémiai kötéseket, és megállítva a molekulák mozgását egy jóval szilárdabb védőpajzzsá válik.

d3o technology

A laboratóriumi kísérletek során a d3o ugyanolyan védelmet nyújtott, mint a hagyományos védőeszközök többsége, állítják a készítők, hozzátéve, hogy nem könnyű pontosan megmérni az anyag tulajdonságait, mivel a szilárdulási hatás csak addig tart, amíg maga a becsapódás.

A d3o Labs kutatási igazgatója, Phil Green úgy véli, hogy anyaguk kémiájának módosítása számos más alkalmazás előtt is megnyitná az utat. Egyben azt is elárulta, hogy a végcél egy "rugalmas ballisztikus védelem" megalkotása.

d3o technology

A technológia mögött megbúvó polimer működését Palmer szerint egy nagy halom faággal lehet demonstrálni: minden faágnak számos kisebb oldalága van, amelyek közül ha meg is ragadnak egyet, az összes megmozdul, mert összefonódnak. A d3o™ intelligens molekulák ütés hatására összekapcsolódnak hogy megvédjenek a sérülésektől. Amikor a nyomás megszűnik, rugalmas anyaggá változik vissza. A reakció azonnali és ismételhető.


Szeretné kipróbálni, vagy megnézni?

Üzletünkben az alábbi Spyder védőfelszerelések vannak ellátva ezzel az egyedülálló technológiával:

Spyder Power D3O LS Stealth Top protektor

Védőfelszerelés felső testre. Új d3o technológiával.


Ár: 21 900 Ft 

Spyder Stealth D3O Short protektor

    Spyder Stealth D3O Short protektor

Protektoros rövidnadrág. Új Spyder D3O technológiával

Ár: 16 500 Ft